Making Tom Yum Soup トンヤンスープ

16 Nov

昨日初めてタイの友達と一緒に家庭トンヤンスープを作りました。以外に美味しくて簡単に作れます。

材料:

Water 2.5-3 litre, heated up 水3Lぐらい、わかした

Small Red Onion 1-2 pieces, cut 小さい赤オニオン 1-2こ、切った

Lemongrass 2 pieces, cut them into 3-4 cm length レモンガラス2こ、3-4cm切った

Blue Ginger/Galanga/Lengkuas 4-5 cm, cut into thin slices ガランガ1こ、かわむいて、切った

Lime leaves 6 pieces, tear them into smaller pieces ライムの葉っぱ6まい

Chilli Padi/Small red chillies 8 pieces, cut into small pieces 小とうがらし8こぐらい (からさがMildにしたい場合は2こぐらい)

Coriander 4-5 stalks with roots, chopped. Half for garnishing, half boiled together in the soup. パックチ/コリアンダー葉っぱ 4-5まい小さく切った

Spring onions, 3-4 stalks, chopped. ながねぎ 3-4まい小さく切った

Tamarind, 3 pieces タマリン 三つ

Thai lemon 1. Squeeze, and put the juice into the water タイレモン一つ

Salt, sugar, fish sauce 塩、砂糖、ナンプラ

Peeled prawns, squid えび、いか

A little amount of Cooking wine/Sake for prawns and squid  酒。 においをなくすためにいかと海老はお酒とまぜて、熱いお湯に入れる。

Cut mushroom マッシュルム

最小水をわかして、材料一つじゅつ(赤オニオン、レモンガラス、ライム葉っぱ、ガランガ、とうがらし、パックチ、ながねぎ、タマリン、レモンのジュース、塩)入れます。その後マシュルーム、お酒にまぜた海老といか、入れます。最後に砂糖とナンプラ少しいじゅつ入れて自分の口合わせて自分が好きな味でスープ出来上がり。

Peeled prawns and cut squid are mixed together with a little bit of Sake/Cooking wine to remove the smell. Then put all ingredients (except prawns and squid) into the boiling water.  After it boils for about 10 minutes, put the seafood (prawns and squid) and mushroom.  Put desired amount of salt, sugar and fish sauce . When the taste suits you, your soup is ready.

ポイント:マッシュルーム入れたのでスープ美味しくなります。 Thanks to the mushroom, the soup becomes sweeter and delicious.

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